Je baby als tafelgezelschap, een goed idee?
Het zal wel zijn, hoe meer zielen hoe meer vreugd! Van zodra je kind rechtop kan zitten, kan hij/zij gerust gezellig mee (gezelschaps)tafelen met jou. Of zelfs op/aan de tafel in een wipper. We zien het dan op jonge leeftijd eerder als gezelschap en niet als een eetmoment. Allemaal samen aan tafel is een, hopelijk gezellige, activiteit op zich 😅
Je patotter eens iets anders laten zien dan z’n speelmat en tijdens je eetmoment veel bijleren door jou te observeren. Win-win toch? Principe ‘see monkey, do monkey’ helpt om het eten als iets leuks te ervaren als je patotter jou dit ziet doen (huh mijn mama/papa brengt eten naar zijn/haar mond en eet dit (hopelijk graag) op?). Beetje overacting kan/mag altijd.
Blijft je kind niet graag lang zitten dan hoef je dit natuurlijk niet te forceren en mag het zonder pardon verhuizen naar een plek waar hij/zij zich hopelijk voor de volgende 15 minuten kan amuseren.
Heeft je baby de smaak te pakken en wil het eten wat jij eet? Voorzie dan iets wat je baby wel kan en mag eten. Of zorg voor wat afleiding met grijpspeelgoed. Om helemaal in het thema te blijven misschien speelgoedvoeding? Doe dit vooral op
voorhand zodat je niet moet rechtstellen tijdens het eten (#voorbereidingisalles!).
Vanaf 6 maand
Meestal loopt de timing van etenstijd van je baby en jouw lunch- of dinertijd niet samen. Zoek wat het makkelijkste werkt voor jou; tijdens, voor of na je eigen maaltijd kan je groentepap of avondmaaltijd (boterhammetje / cracotte / maisstick / yoghurtje), al dan niet allemaal samen aan tafel, geven.
Vanaf 1 jaar
Vanaf nu kan je je baby bij jou aan tafel zelf hun voeding laten ‘lepelen’. Laat ze smossen en ontdekken hoe ze dit (voeding naar de mond brengen) het beste aanpakken (de kuisploeg (lucky you) ruimt de ravage achteraf wel op). Bepaal voor jezelf of het ok is dat je peuter met de handen de voeding in de mond stopt of liever enkel met de lepel aanleert.